Shinrin-Yoku
| Bosbaden | Natuurtherapie

Wat is het?

Shinrin-yoku staat voor ‘koester jezelf in de natuur’. Zoals je kan zonnebaden, genieten van de zon, kan je ook bosbaden, genieten van al wat het bos te bieden heeft. Tijdens een wandeling leg je een korte afstand af en breng je de tijd in plaats van denkend, enkel voelend door. 

Een shinrin-yoku gids  helpt je om bewust al je zintuigen (gehoor, tastzin, reukzin, smaak en zicht) aan te zetten. De gids kent ook methoden om onbekendere zintuigen zoals hartgevoel en voorstellingsgevoel wakker te maken. Ondertussen deel je je ervaringen met de andere deelnemers, zónder in gesprek te gaan of in je hoofd te belanden. Dit leidt tot onderling begrip, verbinding en inspiratie. 

De communicatie met het land en al wat daar gebeurt, staat centraal. De gids formuleert de uitnodigingen, afhankelijk van wat zich aandient. Dit maakt elke wandeling uniek:  geen dag, geen uur, geen minuut is hetzelfde in het bos!

Effecten

De moderne mens is gespecialiseerd in denken. Duizenden prikkels leiden tot evenzoveel gedachten. Hoewel we meer informatie te verwerken hebben, hebben we minder pauze dan vroeger: onze telefoons zorgen voor een constante aanvoer informatie. Door deze continue overprikkeling gebruiken we vaak, onbedoeld, alleen ons brein om creatief te zijn, zaken te analyseren en beslissingen te nemen.

Het brein is maar een klein onderdeel van een prachtige set instrumenten die van nature tot onze beschikking staan. Tijdens een shinrin-yoku wandeling word je verleid te communiceren met je zintuigen. Zo ontdek je hoe jouw lichaam en jouw ‘zelf’ met de natuur communiceren. Zodra onze aandacht daar ligt, kan dat leiden tot een gevoel van ontspanning, rust en het loslaten van gedachten. 

Shinrin-yoku wordt ‘natuur therapie’ wanneer je weer in contact komt met je onderbuikgevoel en intuïtie. De natuur biedt verrassende inzichten die op dat moment passen bij jou en waar je staat in het leven. Daarnaast werk je aan je fysieke gezondheid: een bosbad leidt tot lagere bloeddruk, een daling van het ontstekingsniveau en een lagere hartslag: in het bos laad je op!

@TrusttheforestNL #Trusttheforest #ShinrinyokuNL #ForesttherapyNL #ANFT

Close Menu